Appie Hour: Kahoot

kahoot-logoAl geruime tijd maak ik in mijn onderwijs gebruik van de webtool Kahoot. Zo heb ik vorig schooljaar heel wat paragrafen van de methode NOVA Nieuwe Natuur- en Scheikunde voor het tweede jaar van het VMBO in een Kahoot-quiz verwerkt.

Kahoot is een webtool waarmee heel snel een quiz, discussie of peiling gehouden kan worden in de klas. De leerlingen gaan met hun eigen device naar kahoot.it en voeren daar de game-pin in. Voor iedere activiteit genereert Kahoot een nieuwe game-pin. De vragen verschijnen niet op de device van de leerling, maar op het scherm in de klas. Op hun device zien de leerlingen alleen de symbolen van de antwoorden die op het scherm te zien zijn; door hier binnen de tijd op te klikken wordt er antwoord gegeven. Voor iedere vraag kan ingesteld worden hoeveel bedenktijd er is. Ook is het mogelijk om afbeeldingen en filmpjes toe te voegen aan de vragen. Wanneer alle leerlingen hun antwoord gegeven hebben, of de tijd om is, verschijnt er een overzicht van de gegeven antwoorden. Het is daarna aan de leraar om de volgende vraag te kiezen. Op deze manier bepaalt de leraar het tempo van de les en is er ruimte om de vragen te bespreken met de klas. Er kan dan bijvoorbeeld persoonlijk gevraagd worden naar de argumenten achter de antwoorden.

De quizversie van Kahoot laat leerlingen punten verdienen door de juiste antwoorden te geven. Na iedere vraag is de stand op de ranglijst te zien, zowel op de eigen device als op het centrale scherm. Dit zorgt voor extra motivatie en deze optie kan ingezet worden om te controleren in hoeverre leerlingen de lesstof beheersen, aan het begin van een les de voorkennis te activeren of juist om aan het einde van de les te toetsen of de leerdoelen bereikt zijn. Als leraar kan je op basis van deze informatie de vervolgactiviteiten in de les bepalen en zo wordt Kahoot gebruikt als instrument om formatief te toetsen.

De discussieversie is de meest eenvoudige. Deze bestaat uit één vraag en peilt vervolgens de meningen. Deze optie kan gebruikt worden om daarna met elkaar in gesprek te gaan over de vraag. De peilingen werken in principe hetzelfde als de quiz. De leerlingen verdienen nu echter geen punten; er is dus ook geen ranglijst. Het is in de peilingen niet mogelijk om een juist antwoord in te stellen. In deze versie is dan ook alleen een overzicht van de antwoorden te zien. Welk antwoord juist is, bespreek je daarna eventueel zelf met de klas.

Voor het complete overzicht van Kahoot-quizzen welke ik zelf gemaakt heb voor het vak NaSk op het VMBO, klik hier of kijk op mijn Kahoot-profiel.

(Bron afbeelding: MeneerFaes)
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.