Appie Hour: Socrative

socrative-logoTijdens mijn studie aan de lerarenopleiding scheikunde heb ik regelmatig gewerkt met de webtool Socrative. Zo heb ik onder andere met een aantal medestudenten quizzen ontwikkeld voor het MLO in Breda. Zij wilden op een andere, interessantere manier testen of hun studenten de lesstof beheersten. 

Je gebruikt Socrative voor het maken van quizzen, toetsen, testen, peilingen of lesevaluatieopdrachten. Je kunt op allerlei devices samen met je leerlingen allerlei vragen en stellingen klassikaal behandelen en bespreken.

De leerlingen gaan met hun eigen device naar www.socrative.com, klikken op student login en voeren daar het nummer van je digitale klaslokaal in. Dit nummer krijg je wanneer je als docent een account aanmaakt. Dit digitale lokaal is voor elke activiteit hetzelfde, omdat deze gekoppeld is aan het docentenaccount.

De vragen verschijnen op het device van de leerling. De tussenstand bij een quiz of test is te zien op het scherm van het docentenaccount en deze kun je natuurlijk zichtbaar maken op het smartboard. Bij de quiz, die op Socrative spacerace wordt genoemd, kunnen de leerlingen hun raketje bij het geven van goede antwoorden vooruit zien gaan. Dit kan motiverend werken.

Als de quiz of de test afgelopen is, kun je aangeven dat je alle resultaten in een bestand wilt downloaden of dat dit naar je mail gestuurd wordt. De resultaten van de hele klas zijn dan zichtbaar. De goede antwoorden zijn groen gekleurd en de foute antwoorden rood. Dit geeft snel een totaaloverzicht over de stof die door de meeste leerlingen wel en niet beheerst worden. De resultaten zijn ook apart per leerling zichtbaar. Zo kan een leerling precies zijn welke vragen hij fout heeft, wat het goede antwoord had moeten zijn en welke theorie hij nog niet helemaal beheerst. Als docent kun je ook per vraag de antwoorden zien. Je krijgt dan een beeld hoeveel leerlingen bepaalde antwoorden hebben gegeven.

Het is zelfs mogelijk dat je leerlingen thuis de test maken, als jij ook thuis bent. Wanneer je een tijdstip afspreekt waarop de leerlingen inloggen en jij de quiz open zet, kunnen ze zelfstandig aan de slag. Handig als huiswerkopdracht.

(Bron afbeelding: KU Leuven)
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.