Wat zit er in water?

In de eerste les scheikunde aan de verrijkingsklassen hebben we het onder andere gehad over alles wat er in het scheikundelokaal te zien was. Zo kwamen we ook bij de spuitflessen met het demiwater erin. Nieuwsgierig als de leerlingen zijn, willen ze alles over dat ‘speciale’ water weten en wat het verschil is met het water uit de kraan.

Er is verschil tussen zuiver (demi)water en drinkwater dat uit de kraan komt. In zuiver water zitten enkel moleculen met twee waterstofatomen (H) en één zuurstofatoom (O). Samen vormt dit het molecuul H2O, dit is de molecuulformule voor water. Alle andere toevoegingen, die wel in drinkwater zitten, zijn eruit gehaald; het water is gedemineraliseerd, vandaar de naam demiwater.

In drinkwater zitten naast dit H2O ook natuurlijke mineralen en metalen zoals koper, ijzer, seleen en chroom. Ook zit in drinkwater een klein beetje kalk, wat eigenlijk een foute benaming is. Kalk is namelijk slecht oplosbaar in water. Hetgeen er in kraanwater zit heet officieel calciumwaterstofcarbonaat. Dit is goed voor jouw botten, maar niet goed voor de wasmachine of de douchekop. Hoe meer kalk er in het het water zit, hoe meer kalkaanslag er zal ontstaan bij het verwarmen ervan. Hoeveel er van welke stof precies in het water zit, verschilt per regio omdat overal in Nederland het drinkwater op een andere manier wordt gewonnen en gezuiverd.

(Bron afbeelding: 123rf)
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.