Scheikundig tintje in ‘Wie is de Mol?’

Gisteren begon het nieuwe seizoen van het programma waar mening Nederlander voor thuisblijft (inclusief ikzelf): Wie is de Mol? Het programma draait om een spel, waarbij de kandidaten moeten samenwerken om geld voor een pot te verdienen. Eén van hen is de mol, degene die het spel in het geheim saboteert. En nu was er zelfs een scheikundig tintje te vinden in het programma…

T-shirt

Eén van de kandidaten droeg een opvallend t-shirt wat hem meteen verdacht maakte bij de molloten. Diederik Jekel (32) is wetenschapsjournalist, schrijver en presentator. Hij is regelmatig te gast in ‘De wereld draait door’ en presenteert wetenschappelijke programma’s zoals ‘De kennis van nu’ bij NTR op NPO 2. Jekel is tevens schrijver van boeken, columns en filmscenario’s. Voor de speelfilm ‘Homies’ ontving hij als medescenarioschrijver een ‘Gouden Pen’. In 2016 wint hij met een score van 137 de Nationale IQ-test. Hij heeft op zijn persfoto voor het programma een t-shirt aan waarop – naast een onbegrijpelijke tekening van een casual bellende hond – het cijfer 6,02 x 1023 staat.

Constante van Avogadro

De oplettende scheikundeleerling weet dat die constante een veelgebruikte is in de chemie. De constante van Avogadro, NA, ook getal van Avogadro genoemd, is een fysische constante die de verhouding tussen aantal deeltjes en hoeveelheid stof aangeeft – het getal staat voor de verhouding tussen de deeltjes van de atomaire en moleculaire wereld en de elementen van de door de mens waarneembare, macroscopische, wereld. De constante is gedefinieerd als het aantal deeltjes per mol, met als eenheid mol-1.

Per mol?

Ja, er staat echt per MOL… Zou dat verraden dat Diederik de mol is, of juist niet? We weten het pas zeker aan het eind van dit seizoen, want niets is wat het lijkt. Ik blijf in ieder geval kijken.

(Bron afbeelding: AVRO-TROS / Michel Schnater)
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.