Waarom krijg je rimpels als je lang in bad gaat?

Na lang douchen, badderen of zwemmen, kom je vaak verrimpeld uit het water. Maar waar komen die rimpels eigenlijk vandaan? 

Je huid bestaat uit meerdere lagen, waarvan de buitenste laag de hoornlaag heet. Deze laag bestaat voornamelijk uit dode huidcellen, maar is toch erg belangrijk. De hoornlaag beschermt namelijk de rest van je huid tegen beschadiging en uitdroging. Omdat je handpalmen, vingertoppen en voetzolen het meest te verduren hebben, is daar je hoornlaag het dikst.

Op je huid ligt een dun laagje olie (het sebum), wat de hoornlaag helpt bij het beschermen en het voorkomt dat er zomaar water de huid binnen gaat. Dit vettige laagje op je huid zie je bijvoorbeeld als je met je vinger op een spiegel drukt.

Wanneer je lekker lang in bad ligt, week je dit olielaagje van je huid af en kan het water makkelijk in de hoornlaag komen. Net als bij een spons zwelt deze laag dan op. Omdat de bovenste laag op sommige plekken vast zit aan de laag daaronder kan het niet overal evenveel zwellen en ontstaan er rimpels. Omdat de hoornlaag op je vingertoppen en voetzolen het dikst is, zie je vooral daar rimpels, maar gelukkig verdwijnen ze snel als je uit bad stapt.

(Bron afbeelding: brightside.me)
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.