Appie Hour: ClassDojo

classdojo-logoEén van mijn collega’s gebruikt de vrolijke webtool ClassDojo in haar lessen om zo het positieve gedrag van leerlingen te belonen. Zij heeft deze tool aan ons toegelicht en gedemonstreerd tijdens het afgelopen ‘Appie Hour’.

ClassDojo is een tool waarmee docenten het gedrag van hun leerlingen positief kunnen beïnvloeden. De werking van ClassDojo is eenvoudig. Eerst maakt de docent een klas aan, die klas vult hij met de namen van zijn leerlingen. Vervolgens bepaalt hij op welke gedragskenmerken hij zijn leerlingen wil beoordelen en legt hij die gedragskenmerken vast in ClassDojo.

Nadat dit is gebeurd kan de docent zijn klas openen. Hij krijgt dan de namen van zijn leerlingen in beeld, die allemaal zijn voorzien van een avatar. Als hij klikt op de naam of avatar van een leerling komen de door hem ingevoerde gedragskenmerken in beeld. Als hij klikt op het gedragskenmerk waarvoor hij betreffende leerling wil belonen krijgt die leerling een punt. Voor iedere keer dat hij dit doet krijgt de leerling er een punt bij.

Hoe de docent de tool inzet is aan hem/haar. Hij kan bijvoorbeeld besluiten de klassenpagina gedurende langere tijd open te zetten op het digibord, zodat de leerlingen direct kunnen zien hoe de docent hun gedrag beoordeelt. Ook is het mogelijk om de leerlingen (en/of hun ouders) bijvoorbeeld één keer per dag, week of maand de stand van zaken te laten zien. Desgewenst kan hij besluiten de leerlingen individueel feedback te geven op hun gedrag en hen de scores van hun klasgenoten te onthouden. Hij geeft zijn leerlingen (en/of hun ouders) dan een code die automatisch door ClassDojo wordt gegenereerd. Met deze code kunnen de leerlingen (en/of ouders) toegang krijgen tot hun eigen gegevens. Zij moeten dan wel eerst een account aanvragen bij ClassDojo.

Om inzage te krijgen in de totstandkoming van het puntenaantal kan per leerling of voor de klas als geheel een rapport worden opgevraagd. Daarin staat aangegeven voor welke gedragskenmerken de punten zijn toegekend. ClassDojo biedt de mogelijkheid om de teller na verloop van tijd weer op nul te zetten, zodat er met een schone lei kan worden begonnen.

NB. Behalve positieve gedragskenmerken is het ook mogelijk om negatieve gedragskenmerken in te voeren. Als daar op wordt geklikt wordt er een punt in mindering gebracht.

Het gebruik van ClassDojo is gratis. Er moet echter wel een account worden aangevraagd. Daarbij is deze webtool naar mijn idee het meest geschikt voor het basisonderwijs óf mogelijk in de brugklas van het voortgezet onderwijs.

(Bron afbeelding: PubNub)
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.