Hoe kan het dat aardolie, ontstaan uit natuurlijke resten, slecht is voor het milieu?

Momenteel behandelen we in de derde klas bij scheikunde een hoofdstuk over de aarde als energieleverancier. Eén van de fossiele brandstoffen die we behandelen is aardolie, maar waarom is dit zo slecht voor het milieu?

Aardolie is het product van verteerde plantenresten. Dat heeft tot gevolg dat het een geconcentreerde koolstofbom is. Zolang het op zijn plaats blijft, diep in de grond, is er niet veel aan de hand. Maar als wij, zoals we nu doen, die koolstof in zeer korte tijd allemaal de lucht in pompen in de vorm van koolstofdioxide, dan zorgt dat voor een onbalans in de koolstofhuishouding op aarde. En dat leidt tot een verandering van het klimaat.

Een hoge concentratie aardolie in zee, bijvoorbeeld door een olieramp, heeft ook al destructieve gevolgen. De plakkerige olie blijft drijven en wordt maar heel langzaam afgebroken. Dat heeft gevolgen voor vissen, vogels en andere dieren die er in terechtkomen. Dat iets natuurlijk is, betekent niet automatisch dat er geen schade door kan ontstaan. Veel kroos in een sloot zorgt er bijvoorbeeld voor dat er geen licht en zuurstof meer in het water komen, wat een levenloze sloot tot gevolg heeft. Hoe natuurlijk het kroos ook is.

(Bron afbeelding: Hart van Nederland)
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.