Waarom schaft men de winter- en zomertijd niet gewoon af?

Afgelopen nacht is de zomertijd weer ingegaan. Om 2 uur ’s nachts is de tijd een uur vooruit gegaan, waardoor deze dag een uurtje korter is. Maar waarom schaffen we de winter- en zomertijd niet gewoon af?

Beide afschaffen wordt lastig, want de wintertijd is de gewone tijd. De zomertijd is bedacht om energie te besparen. De klok wordt in het voorjaar vooruit gezet, zodat het ’s avonds langer licht blijft en je minder vroeg de lampen aan hoeft te doen. Dat het werkt is trouwens nooit bewezen, maar we zijn inmiddels erg gehecht aan dat extra uurtje licht op zomeravonden. Bovendien levert het veel geld op voor de recreatie-industrie: een uurtje langer golfen bijvoorbeeld of een uurtje langer op een terras zitten.

En waarom maken ze van de zomertijd dan niet de gewone tijd? Dat heeft weinig zin, het uurtje langer licht aan het einde van de dag raak je in de winter ’s ochtends kwijt omdat het langer donker blijft. Als we de wintertijd zouden afschaffen, zou het in januari pas om kwart voor tien ’s ochtends licht worden. En in het pikkedonker wakker worden en opstaan, is écht geen pretje.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.