Waarom zijn bioscoopstoelen altijd rood?

Zij die vaak naar de film gaan, is het natuurlijk al wel eens opgevallen: bioscoopstoelen zijn altijd rood. Maar waarom is dat zo?

Dat heeft zijn oorsprong in het theater. Van oudsher zijn stoelen en gordijnen in theaters van rood fluweel. Dat gaf de zaal een luxueuze en dramatische uitstraling, vonden theatereigenaren. Rood fluweel werd geassocieerd met rijkdom en koningen. Denk aan de roodfluwelen mantel die koning Willem-Alexander in 2013 droeg bij zijn inhuldiging, en de met rood fluweel beklede kroon. Bovendien geeft rood de zaal een warme uitstraling als de lampen branden. Een zaal met rode stoelen ziet er een stuk gezelliger uit dan een met blauwe. Een ander voordeel: als de voorstelling bezig is en de lampen uit zijn, lijken de rode stoelen zwart en vallen ze niet op in het (bijna) donker. Want als er minder licht is, is rood de eerste kleur die wegvalt.

(Bron afbeelding: ANP Xtra / Lex van Lieshout)
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.