Sinds wanneer vieren we Moederdag?

Vandaag is het weer zover… de dag waarop alle moeders verwend worden met bloemen en chocolade. Maar sinds wanneer vieren we eigenlijk Moederdag?

Moederdag is de dag waarop moeders verwend worden met chocolade, bloemen en andere cadeaus. Je kunt het niet vergeten, want winkeliers kopen groot in en pakken breed uit met reclames en aanbiedingen. Het begon heel anders. In het Oude Griekenland werd de moeder der goden Cybele vereerd om de vruchtbaarheid te vieren. Later eerden ook katholieken de moeder (Maria) en er waren lokale moedercultussen in onder meer Schotland, Ierland en bij de Inca’s. De moderne Moederdag ontstond in 1908 in de VS. Anna Jarvis herdacht haar moeder die in de Amerikaanse Burgeroorlog Mother’s Day Work Clubs organiseerde. De vrouwen verzamelden voedsel en medicijnen voor moeders die deze nodig hadden. 6 jaar later werd Mother’s Day bij wet een nationale feestdag op de tweede zondag in mei. Nederland volgde een paar jaar later. In 1924 werden onderwijzers op school gevraagd Moederdag bij de kinderen aan te kaarten: ‘De plaats, welke de Moeder als regel inneemt in het huisgezin, is zoo voornaam, dat men werkelijk wel eens nationaal ‘De Moeder’ mag herdenken.’ 3 jaar later werden 30.000 tulpen onder Rotterdamse schoolkinderen verspreid die ze aan hun moeders moesten geven. Sindsdien is Moederdag vaste prik op de kalender van mei.

(Bron afbeelding: Floranext)
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.