Waarom zit je sneller vol van bruin brood dan van wit brood?

Je weet waarschijnlijk dat volkorenbrood gezonder is dan witbrood. Dat komt doordat in volkorenbrood meer voedingsvezels zitten. Deze vezels heb je nodig voor een goede werking van je darmen. Maar wat maakt dat je sneller vol zit van bruin brood dan van wit brood?

Brood maken

Brood wordt gemaakt van graan. Meestal wordt tarwe gebruikt, maar je kunt ook brood maken van bijvoorbeeld rogge, spelt of maïs. Van het gemalen graan wordt wit, bruin of volkoren brood gemaakt. Het deeg dat als basis dient voor de broodbereiding bestaat ten minste uit meel en water waaraan een rijsmiddel – gist of zuurdesem – en meestal zout is toegevoegd. Daarnaast worden voor speciale soorten brood nog andere toevoegingen gedaan, zoals vet, melk, ei, suiker, vruchten, noten, zaden of specerijen.

Wit of bruin

Wit brood wordt gemaakt van bloem. Het graan wordt daarvoor eerst gemalen en daarna goed gezeefd. Alle zemelen (de schilletjes van de graankorrel) worden zo uit het meel gehaald.

Voor bruin brood wordt het graan na het malen gedeeltelijk gezeefd. Een deel van de zemelen blijft zo achter, een deel wordt uit het meel gehaald. Volkorenbrood wordt gemaakt van de hele graankorrel. Na het malen van het graan wordt het meel niet meer gezeefd.

Vitaminen en voedingsvezels

De meeste vitaminen, mineralen en voedingsvezels zitten in de zemelen. Wit brood bevat ook wel een beetje vitaminen, mineralen en voedingsvezels, maar in volkorenbrood zit logischerwijs het meest. Voedingsvezel is een verzamelnaam voor alle onverteerbare koolhydraten in onze voeding. Ze komen met het voedsel wel je lichaam binnen, maar worden niet door het lichaam opgenomen. Ze zorgen ervoor dat de darmen goed werken en zijn om die reden onmisbaar. Ook zorgen ze voor een ‘vol gevoel’ in je maag. Daarom zit je sneller vol van een volkoren boterham dan van een witte!

(Bron afbeelding: De Broodkoerier)
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.