Waarom worden er momenteel jodiumtabletten verspreid?

Onlangs hebben alle huishoudens een informatiebrief gekregen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de verspreiding van jodiumtabletten. Maar waarom worden deze tabletten eigenlijk verspreid?

De Rijksoverheid vindt het belangrijk dat Nederland goed is voorbereid op een kernongeval, ook al is de kans op een kernongeval nog steeds even klein. Bij een kernongeval kan radioactief jodium vrijkomen. Jodiumtabletten voorkomen dat het lichaam radioactief jodium opneemt. Om kostbare tijd bij een ongeval te besparen, deelt het ministerie van VWS in oktober 2017 jodiumtabletten uit. Zo heeft de doelgroep de jodiumtabletten altijd en direct bij de hand. Hierdoor hoeven de jodiumtabletten niet meer grootschalig te worden verspreid tijdens een kernongeval. Dat scheelt de hulpdiensten kostbare tijd. Dit is één van de lessen van de ramp in Fukushima (Japan).

De jodiumtabletten zullen per post worden verzonden. Ongeveer 1,2 miljoen huishoudens zullen een doosje met jodiumtabletten ontvangen. De tabletten worden gestuurd aan mensen tot en met 40 jaar die binnen 0 tot 20 kilometer van een kernreactor wonen en huishoudens met kinderen tot 18 jaar die binnen 20 tot 100 kilometer van een kernreactor wonen. Het verschil heeft te maken met de afstand van de kernreactor, de leeftijd en de werking van de schildklier. Hoe verder van de kernreactor hoe lager de mogelijke blootstelling aan radioactief jodium. En hoe ouder iemand is, hoe kleiner de kans op het ontwikkelen van schildklierkanker door radioactief jodium.

Werking jodiumtabletten

Het menselijk lichaam slaat (tijdelijk) jodium op in de schildklier. De schildklier regelt de stofwisseling in het lichaam. Als radioactief jodium wordt opgeslagen in de schildklier, kan het op termijn zorgen voor schildklierkanker. Het preventief slikken van jodiumtabletten zorgt ervoor dat de schildklier (tijdelijk) verzadigd wordt met stabiel jodium. Hierdoor wordt het radioactieve jodium dat mensen binnenkrijgen niet opgeslagen in de schildklier, maar juist uitgescheiden.

De tabletten bieden alleen bescherming tegen opname van radioactief jodium door de schildklier, niet tegen andere radioactieve stoffen die vrij kunnen komen. Ze zijn dan ook een aanvulling op andere mogelijke maatregelen zoals schuilen of evacueren als een kernongeval plaatsvindt.

(Bron afbeelding: Gemeente Leeuwarderadeel)
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.