Wat is jeuk?

De meeste mensen hebben dagelijks wel meerdere malen jeuk, maar wat is jeuk nu eigenlijk en hoe ontstaat het?

Hoe een jeukprikkel precies ontstaat, is niet helemaal duidelijk. Wel weten we dat in de bovenste twee huidlagen ‘jeukzenuwen’ zitten. Die worden geactiveerd als het stofje histamine vrijkomt. Dat gebeurt bijvoorbeeld in geval van een ontsteking. Toch verklaart dat niet alle soorten jeuk. Huidziekten als psoriasis of eczeem, insectenbeten, allergieën en hoofdluis veroorzaken ook jeuk. Stress soms ook.

Krabben is de natuurlijke reflex bij jeuk. Het kan zó verlichtend werken dat je van het genotscentrum in de hersenen niet mag stoppen. En dan kan het misgaan, want als je de huid openkrabt, veroorzaakt dat irritatie die meer jeuk geeft.

Gelukkig is jeuk ook nog ergens goed voor. Met onze jeukzenuwen registreren we dat er belagers, zoals insecten, op (of in) onze huid zitten. Of dat er iets anders zit wat er niet hoort, chemische stoffen bijvoorbeeld. Dat is nuttig, want dan kunnen we die verwijderen voordat het erger wordt. Jeuk kan ook een symptoom zijn van een ziekte. Sommige aandoeningen aan de organen, zoals lever- en nierfalen, veroorzaken jeuk. Als het jeuksignaal er niet was geweest, zou de dokter ze veel later ontdekken.

(Bron afbeelding: Gezondheidsnet)
Advertentie

2 gedachten over “Wat is jeuk?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.