Waarom zijn regendruppels op een ruit deels donker en deels licht?

Als je op een regenachtige dag als vandaag door het raam naar buiten kijkt, zie je al die regendruppels op het raam zitten. Maar waarom zijn deze deels donker en deels licht?

De regendruppels op een raam breken al het licht dat erin valt en fungeren dus eigenlijk als een soort lens. Deze ‘lensdruppels’ hebben een onregelmatige en complexe vorm, waardoor er geen scherp beeld is, maar meestal alleen wat wazige kleuren. In het algemeen geldt dat een lens het beeld dat erdoorheen valt omdraait. Wat je dus meestal ziet als je naar druppeltjes op een ruit kijkt, is dat de bovenkant donker is (omdat dit het beeld is van de donker gekleurde grond) en de onderkant licht (omdat dit het beeld is van de lichte lucht). Dit geldt niet voor alle druppeltjes, omdat ze zogezegd niet perfect bolvormig zijn en het licht daardoor op allerlei verschillende manieren afbuigen. Dat kan fraaie effecten geven. Zo kan een druilerige middag achter het raam toch nog een beetje leuk worden.

(Bron afbeelding: Pixabay)
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.