In de etalage: Fermium

Fermium is een radioactief element. Het eerste fermium werd aangetroffen op koraal verontreinigd met de fall-out van de kernexplosie ‘Ivy Mike’ op het eilandje Enewetak in de Stille Oceaan. Dit betrof de eerste proef met een waterstofbom.

Fermium is vernoemd naar Enrico Fermi (1901 – 1954), één van de grondleggers van de moderne kernfysica en verantwoordelijk voor de bouw van de eerste kernreactor. Deze werd in 1942 gebouwd onder de tribunes van een verlaten football stadion op de campus van de Universiteit van Chicago. Fermi kreeg in 1938 de Nobelprijs voor natuurkunde.

De analyse van het koraal waarop fermium werd aangetroffen nam meer dan twee maanden in beslag en werd gezamenlijk uitgevoerd door wetenschappers van de University of California in Berkeley en de Argonne en Los Alamos National Laboratories (Verenigde Staten). Zestien wetenschappers waren betrokken bij de identificatie van het element fermium (en ook einsteinium).

Van nature komt fermium niet op aarde voor. Het kan kunstmatig worden gemaakt in kernreactors door lichtere kernen zoals uraan en plutonium intensief te bombarderen met neutronen. Daarbij heeft fermium ook geen toepassingen, evenals de 18 elementen met een hoger atoomnummer.

(Bron afbeelding: Angry Squirrel Studio)
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.