Hoe ontstaat spierpijn?

Ik heb gisteravond voor het eerst in lange tijd weer op de judomat gestaan. Het was weer lekker om even al m’n energie eruit te kunnen gooien, maar dat voel ik nu wel, overal. Maar hoe ontstaat spierpijn eigenlijk?

Spieren hebben voedingsstoffen (koolhydraten) nodig om te kunnen werken. Bij de verbranding van koolhydraten ontstaat energie zodat de spier kan werken, maar er ontstaan ook afvalstoffen. Eén van deze afvalstoffen is melkzuur. Als dit melkzuur niet snel genoeg afgevoerd wordt door je lichaam, komt er ophoping van melkzuur in je spieren. Als het melkzuur dan in aanraking komt met pijnpunten van de zenuwen, gaat er een signaal van je spieren door de zenuwen naar de hersenen en heb je spierpijn.

Spierpijn die pas na 1 of 2 dagen ontstaat komt doordat bij een zware inspanning die je spieren niet gewend zijn, er kleine scheurtjes ontstaan in je spieren die voor de pijn zorgen. Deze scheurtjes worden door je lichaam hersteld en er wordt nieuw spierweefsel aangemaakt om de training de volgende keer beter aan te kunnen. Hierdoor wordt je spier sterker.

(Bron afbeelding: Pixabay)
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.