Wat betekenen de bordjes ‘CADO’ langs de snelweg?

Gisteren ben ik mijn broertje op gaan halen, nadat hij 7 maanden in Nieuw-Zeeland & Australië heeft gestudeerd en gebackpackt. We reden over de snelweg, waar er steeds bordjes langs de weg stonden met daarop ‘CADO’. Maar wat betekenen die bordjes?

Die bordjes vertellen je waar de vangrail omhoog geklapt kan worden, zodat je kunt oversteken naar de rijbanen van de tegenovergestelde rijrichting. ‘CADO’ is de afkorting van ‘calamiteitendoorsteek’. Hulpverleners zoals politie-, brandweer- en ziekenwagens gebruiken ze om sneller op de plek van een ongeluk te komen. Ook kan, als dat nodig is, verkeer dat door wegwerkzaamheden of na een ongeval hopeloos gestrand is dankzij de opengeklapte vangrail wegkomen via de andere rijstroken.

Een CADO is maximaal negen meter lang en wordt meestal bediend vanuit de verkeerscentrale, zodat de haastige hulpdienstauto’s niet zelf hoeven stoppen om hem te openen. Is het niet gevaarlijk, zo’n zwakke plek in de vangrail? Nee. De wet schrijft voor dat CADO’s dezelfde botsweerstand moeten hebben als de vaste vangrail: veiligheidsklasse H2, en daarmee in staat vrachtwagens en bussen tot dertien ton te weerstaan die er met 130 kilometer per uur tegenaan botsen.

(Bron afbeelding: Rijkswaterstaat / Harry van Reeken)
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.