Waarom droogt een nieuwe handdoek niet meteen goed af?

Wanneer je een nét nieuwe handdoek of theedoek wilt gebruiken, dan neemt deze heel erg slecht water op. Je moet ze altijd eerst een aantal keer wassen voordat ze goed “werken”. Maar waardoor komt dat eigenlijk?

Er zijn meerdere oorzaken te noemen. De eerste is dat de katoenen draden waarvan handdoeken worden geweven, (te) strak worden geweven waardoor er erg moeilijk water doorheen kan. Ten tweede worden deze vezels bij het spinnen behandeld met een soort olie, wat het weven vergemakkelijkt, maar wat de geweven stof vetter maakt en waardoor de doek dus minder vocht kan absorberen. Ook worden handdoeken vaak nog eens versterkt en gekleurd met allerlei producten, wat de absorptie niet bevordert. Dat niet-absorberende laagje moet je er dus vanaf zien te krijgen, wil je goed kunnen afdrogen met je handdoek of theedoek.

Het wassen van de stof zorgt ervoor dat de geweven draden wat losser komen te zitten en de olieachtige substantie steeds meer verdwijnt. Maar voordat je nieuwe handdoeken wast en in gebruik neemt, kunt je deze het beste een nachtje laten weken in koud water. Dit zorgt ervoor dat de katoenvezels zich openen en vocht beter geabsorbeerd wordt. Het zorgt er ook voor dat overtollige verfresten worden verwijderd. Daarnaast kun je een scheutje azijn aan het water toevoegen, wat ervoor zorgt dat de kleur zich beter hecht aan de katoenvezels en de handdoek langer mooi blijft. 

Gebruik ten slotte geen wasverzachters wanneer je handdoeken wast. Wasverzachters leggen een laagje over de katoenvezels, waardoor het absorptievermogen van de handdoek weer afneemt. 

(Bron afbeelding: Pixabay)
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.