Hoe ontstaat een brainfreeze?

Met dat heerlijke weer dit weekend geniet jij – net als ik – waarschijnlijk ook wel van een lekker ijsje, een heerlijke milkshake of ijskoud drinken. Dan heb je vast ook wel weer last gehad van een brainfreeze, maar hoe ontstaat dat nu?

Brainfreeze (ook wel ijshoofdpijn genoemd) is een vorm van hoofdpijn die ontstaat als je te snel iets kouds hebt gegeten of gedronken. De boosdoener van deze hoofdpijn zijn je hersenen: die houden namelijk helemaal niet van kou. De hoofdpijn ontstaat op eenzelfde manier als de pijn door kou in je vingers. Je vingers doen pijn als ze koud worden, en als ze weer opwarmen. Door zenuwen die kou en warmte waarnemen verwijden bij kou de bloedvaten in de handen, bij het opwarmen vernauwen ze weer.

Zodra je hersenen van de zenuwen in je gehemelte doorkrijgen dat je iets kouds in je mond hebt, gaan ze in de tegenaanval door de bloedvaten in je hoofd te verwijden. Daardoor stroomt er meer bloed door de hersenen om die warm te houden, maar krijg je ook last van die akelige ijshoofdpijn. Pas als je gehemelte weer warm is, vernauwen de bloedvaten zich, en is je brainfreeze over. 

Maar maak je geen zorgen, een aspirientje is niet nodig, een brainfreeze duurt namelijk niet zo lang en gaat vrij snel uit zichzelf over. Als je er toch sneller vanaf wil zijn helpt het, wanneer de hoofdpijn is ontstaan door een te grote hap ijs, om even je tong tegen je gehemelte aan te duwen. Zo wordt het gehemelte weer warm, waardoor de hoofdpijn vaak binnen enkele seconden verdwijnt. Fijner is het om de hoofdpijn te voorkomen, dit doe je simpelweg door niet te grote happen ijs of te grote slokken milkshake te nemen. Geniet nog lekker van het weer (en het ijs…)!

(Bron afbeelding: Pixabay)
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.