Hoe kun je zien of een ei nog goed is?

Tja, hoe lang liggen deze eieren nu al in de koelkast? Dat is een vraag die ik mezelf regelmatig stel, wanneer ik weer eens zin heb in een gekookt of gebakken eitje. Maar hoe kun je eigenlijk zien of een ei nog goed is?

In de wet is vastgesteld dat in Nederland voor eieren een houdbaarheidsdatum van 28 dagen gehanteerd moet worden. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat eieren na 28 dagen niet meer geschikt zijn om te eten. Er is een makkelijke manier om te zien of een ei nog goed is. Leg hiervoor het ei in een schaal / glas met water. Als het ei blijft drijven is het hoogst waarschijnlijk bedorven en kan je het beter niet meer eten. (zie ook de afbeelding)

Een ei blijft drijven, doordat er een grote luchtkamer in het ei is ontstaan. Wanneer een ei ouder wordt verliest het zowel vocht als koolstofdioxide, de luchtkamer neemt daardoor in grootte toe. En een grotere luchtkamer geeft het ei meer drijfvermogen. Wanneer het ei naar de bodem zakt, dan is de kwaliteit van het ei nog goed en kan je het ei dus nog prima eten. 

Wanneer het ei zinkt en op de bodem blijft liggen maar een beetje omhoog wijst kan het ei nog gegeten worden, maar zal het niet lang meer duren voordat die bedorven is. Ga er vanuit dat het ei dan nog ongeveer 2 à 3 dagen kan worden gegeten.

(Bron afbeelding: gezondetips.nl)
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.