Wat is hooikoorts?

Heb jij de afgelopen dagen ook veel last van een loopneus, jeukende ogen, niesbuien en benauwdheid? Dan is de kans groot dat je last hebt van hooikoorts. Maar wat is hooikoorts nu eigenlijk?

Hooikoorts (pollinosis) is een allergische reactie van je lichaam op bepaalde soorten stuifmeel van grassen, planten of bomen die in bloei staan. Dit stuifmeel, ook wel pollen genoemd, zweeft in de lucht en adem je in. 

Op warme, droge, winderige dagen (zoals dit weekend) zweven er miljoenen pollen in de lucht. Op het moment dat dit stuifmeel de neus binnendringt, denkt het afweersysteem van iemand met hooikoorts dat er een gevaarlijke indringer is. Het immuunsysteem gaat vervolgens aan de slag en produceert hiertegen een antistof.

De antistof hecht zich aan zogenaamde ‘mestcellen’. Dit zijn cellen waarin het lichaam stoffen bewaart die gevaarlijke indringers onschadelijk kunnen maken. Zodra de antistof zich aan de mestcel heeft vastgezet, is het lichaam klaar om een volgende “aanval” van pollen te kunnen weerstaan. Op dit moment zijn er dan ook nog geen klachten.

Bij een tweede contact met pollen gaat het wel mis: het immuunsysteem herinnert zich dat pollen “gevaarlijk” zijn, en stoffen heeft om de pollen te lijf te gaan. De pollen worden opgevangen door de antistoffen, waardoor de mestcel als het ware openbarst. Hierdoor komen stoffen vrij (waaronder histamine), die de verschijnselen van hooikoorts veroorzaken.

Histamine zorgt onder andere voor een verwijding van de bloedvaten, waardoor er veel vocht vrijkomt. Een loopneus is een feit! Na verloop van tijd gaat het neusslijmvlies opzwellen, waardoor de neus verstopt raakt. Daarnaast hecht de histamine zich ook aan bepaalde zenuwuiteinden, waardoor jeuk en onbedaarlijke niesbuien kunnen ontstaan.

Om je hooikoortsklachten te verlichten, kun je middelen tegen hooikoorts gebruiken. Welk hooikoortsmiddel voor jou het meest geschikt is, hangt af van de symptomen die je hebt. Heb je vooral last van jeukende, tranende of branderige ogen, dan kun je oogdruppels gebruiken. Heb je vooral een verstopte neus, dan kan een neusspray goed helpen. Naast deze plaatselijk werkende medicijnen zijn er ook tabletten. Deze werken in je hele lichaam en zorgen ervoor dat je slijmvliezen minder sterk op de pollen reageren.

(Bron: hooikoorts.com / Bron afbeelding: Pixabay)
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.