De chemie van de wereldbekerbal

Over een klein uurtje start de troostfinale van het wereldkampioenschap voetbal 2018 in Rusland. België speelt dan tegen Engeland om de derde plaats op dit mondiale eindtoernooi. De bal waarmee dit toernooi gespeeld wordt is de Adidas Telstar 2018. Maar wat is de chemie achter deze wereldbekerbal?

Polyurethaan coating
De buitenste laag van een voetbal is gemaakt van synthetisch leer; in professionele voetballen wordt dit gemaakt van polyurethaanpolymeren. De wereldbekerbal is gemaakt van een aantal polyurethaanpanelen, die thermisch aan elkaar zijn gehecht. Deze bedekking beschermt de bal en minimaliseert de waterabsorptie. Bij goedkopere voetballen kan de coating worden gemaakt van PVC.

Polyurethaan is een polymeer, een zeer groot molecuul opgebouwd uit vele kleinere eenheden die aan elkaar zijn gebonden. De basissynthese van polyurethanen omvat de additiereactie van isocyanaat- en polyolmoleculen om urethaangroepen te vormen.

Nylon voering
Verschillende lagen voering worden gebruikt tussen de bekleding van de voetbal en de blaas om het stuiteren en de sterkte van de bal te verbeteren. Deze voering is gemaakt van nylon, een andere klasse van polymeren ook bekend als polyamides. Polyesters kunnen ook voor dit doel worden gebruikt.

Butyl-blaas
De blaas is het deel van de bal waarin de lucht zit. Butylrubber wordt vaak gebruikt omdat het de lucht beter vasthoudt dan de andere optie, latex. Latexblazen kunnen echter voor een betere oppervlaktespanning zorgen.

(Bron afbeelding: Compound Interest)
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.