De chemie van voetbalshirts

Vandaag is de grote finale van het wereldkampioenschap voetbal 2018 in Rusland. Frankrijk speelt tegen Kroatië om de wereldtitel op dit mondiale eindtoernooi. Wat is de chemie achter de voetbalshirts die de spelers dragen?

Shirtmateriaal: polyester
Polyesters worden vaak gebruikt in textieltoepassingen. Het zijn polymeren, zeer grote moleculen opgebouwd uit kleinere moleculen. De synthese van polyesters omvat een condensatiereactie tussen een alcohol en een carbonzuur.

Polyester is duurzaam, lichtgewicht, bestand tegen kreuken en absorbeert slechts 0,4% van zijn gewicht aan water. Het heeft een goed ‘afvoereffect’ – zweet wordt langs de vezels gevoerd in plaats van geabsorbeerd en kan verdampen.

Shirtmateriaal: elastaan
Elastaan, ook bekend als spandex of lycra, is een ander polymeer dat vaak wordt verwerkt in voetbalshirts. Het weerstaat ongeveer 600% uitrekking voordat het scheurt, wat de sterkte en elasticiteit van de shirts verhoogt. Het is echter niet zo ‘ademend’ als andere materialen.

Sponsors, namen en nummers
De naam, het nummer en het sponsorlogo op het shirt zijn vaak gemaakt van polyurethaan. Deze zijn thermisch gebonden aan het shirt.

(Bron afbeelding: Compound Interest)
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.