Hoe werkt zonnebrand?

Op warme dagen zoals in deze week genieten we met z’n allen volop van de zon. De terrassen zitten overvol en daar waar gezwommen kan worden, is het erg druk. Echter moeten we niet vergeten onszelf in te smeren met zonnebrand als we naar buiten gaan. Maar hoe werkt zonnebrand eigenlijk?

Zonlicht is opgebouwd uit verschillende soorten straling, waaronder ultraviolette straling. Teveel UV-straling kan schadelijk zijn, de huid kan verbranden en er kunnen blaren ontstaan. Op lange termijn vergroot teveel UV-straling de kans op vroegtijdige huidveroudering en huidkanker. 

Er zijn twee soorten zonnebrandcrèmes om de huid te beschermen:

1) crème met chemische zonnefilters, hier zitten stoffen in zoals benzofenonen die UV-straling absorberen zodat hun energie niet tot de huid doordringt. Helaas vallen deze stoffen ook weer uit elkaar door datzelfde zonlicht.

2) crème met minerale zonnefilters, hierin zitten stoffen zinkoxide en titaniumdioxide die werken als een spiegel en kaatsen zonlicht terug. Dat werkt beter, maar je ziet er wel uit als een sneeuwpop.

De beschermingsfactor geeft aan hoeveel langer iemand in de zon kan zitten zonder te verbranden. Wie normaal in de volle zon binnen 5 minuten verbrandt, kan met factor 10, 50 minuten van de zon genieten. Kun je dan met factor 50, 250 minuten bakken? Ja, op papier wel, maar niet op het strand. Doordat je zweet en zwemt moet je extra smeren en je huidtint speelt ook een rol: hoe lichter je huid, hoe sneller je verbrandt. 

(Bron afbeelding: WRM Magazine)
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.