5 december – Liebig & Wöhler

Op dag 5 van de scheikunde-tijdlijn staan twee Duitse chemici: Justus (von) Liebig en Friedrich Wöhler.

Liebig is goed bekend bij scheikundestudenten dankzij de gelijknamige Liebigkoeler. Met Wöhler identificeerde hij de eerste isomeren en hij leverde ook bijdragen aan de landbouwwetenschap. Zijn koeler was niet zijn enige aan glaswerk gerelateerde erfenis; hoewel het kaliapparaat dat hij heeft uitgevonden nu nog maar zelden wordt gebruikt, staat deze wel in het logo van de American Chemical Society.

Er is ook een link tussen Liebig en de tijdlijn van gisteren met Berzelius, Liebig was vermoedelijk verantwoordelijk voor het veranderen van de superscripts in Berzelius’ chemische formules in de subscripts die we vandaag de dag gebruiken.

Wöhler bewees dat organische verbindingen in een laboratorium kunnen worden gesynthetiseerd en ook door levende wezens kunnen worden geproduceerd. Liebig en hij waren ook een pionier in laboratoriumonderwijs.

(Bron afbeelding: Compound Interest / Andy Brunning)
Advertentie

Een gedachte over “5 december – Liebig & Wöhler

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.