9 december – Loschmidt, Kekulé & Mendelejev

Dag 9 van de scheikunde-tijdlijn kijkt naar twee scheikundigen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan ons begrip van de organische chemie, en een derde die waarschijnlijk de bekendste chemicus is van alle chemici die in deze serie voorkomen!

Johann Josef Loschmidt is de minst bekende van deze drie, maar zijn modellen van chemische structuren hebben invloed gehad op hoe we ze vandaag de dag nog tekenen. Sommigen beweren dat hij geen eer heeft gekregen voor ontdekkingen die later aan andere chemici zijn toegeschreven.

Friedrich August Kekulé stelde de alom bekende structuur van benzeen voor, waarvan hij beweerde dat deze was geïnspireerd op een droom.

Een andere wetenschapper die zogenaamd door dromen werd geïnspireerd, was Dmitri Ivanovitsj Mendelejev. Sommige bronnen stellen dat de inspiratie voor zijn opstelling van het periodiek systeem der elementen inderdaad afkomstig was van een droom, hoewel andere bronnen een meer methodische benadering suggereren.

(Bron afbeelding: Compound Interest / Andy Brunning)
Advertentie

Een gedachte over “9 december – Loschmidt, Kekulé & Mendelejev

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.