10 december – Volkova, van ‘t Hoff & Gibbs

De editie van de scheikunde-tijdlijn van vandaag toont de eerste vrouw die afstudeerde als scheikundige chemicus en twee fysisch chemische pioniers.

Anna Feodorovna Volkova zou de eerste vrouw zijn die in 1870 afstudeerde als scheikundige. Ze slaagde erin een paar andere primeurs te behalen, waaronder de eerste vrouw die haar eigen chemische onderzoek publiceerde dat uitgevoerd was in een modern laboratorium. Ze is de eerste van verschillende vrouwelijke scheikundigen in Rusland.

Jacobus Henricus van ’t Hoff (blijkbaar, en niet verrassend, gewoonlijk ‘Henry’ genoemd) was de eerste die in 1901 de Nobelprijs voor de Scheikunde won. Dit was voor zijn onderzoek naar reactiesnelheden en evenwichten, die hielpen bij het opzetten van moderne fysische chemie. Hij erkende ook gezamenlijk de tetraëdrische vorm gevormd door bindingen rond koolstofatomen. 

Josiah Willard Gibbs voerde theoretisch werk uit en paste de concepten van thermodynamica toe op chemische reacties. Onder de chemici is waarschijnlijk zijn bekendste bijdrage de Gibbs-vrije energie, waarmee voorspellingen kunnen worden gedaan over de vraag of reacties al dan niet haalbaar zijn.

(Bron afbeelding: Compound Interest / Andy Brunning)
Advertentie

Een gedachte over “10 december – Volkova, van ‘t Hoff & Gibbs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.