12 december – Ramsay, Thomson & Curie

De eerste scheikundige die op dag 12 van onze scheikunde-tijdlijn voorbij komt, ontdekte in wezen een hele nieuwe groep chemische elementen. Sir William Ramsay ontdekte vijf van de edelgassen en won een Nobelprijs voor de Scheikunde voor zijn werk. 

Joseph John Thomson was een natuurkundige die het elektron ontdekte en het ‘plumpudding’-model van het atoom formuleerde. Hoewel dit niet lang daarna werd vervangen, was het de eerste belangrijke ontwikkeling in het wetenschappelijke model van het atoom sinds John Dalton.

Marie Salomea Skłodowska Curie behoeft geen introductie. Curie was de eerste vrouw die een Nobelprijs won – hoewel de betreffende natuurkundeprijs bijna alleen aan haar echtgenoot Pierre Curie en Henri Becquerel werd toegekend, totdat haar man een brief schreef om te klagen. Later won ze een Nobelprijs voor de Scheikunde en ze is nog steeds de enige persoon die een Nobelprijs heeft gewonnen in twee verschillende wetenschappen.

Andere noemenswaardige wetenschappers die niet meer op deze tijdlijn konden worden geperst, zijn Agnes Pockels, wiens werk de basis legde voor oppervlaktewetenschap, en Lucy Everest Boole, de eerste vrouw die co-auteur was van een farmaceutisch onderzoekspaper en de eerste vrouw die lid werd gemaakt van de Royal Society of Chemistry.

(Bron afbeelding: Compound Interest / Andy Brunning)
Advertentie

Een gedachte over “12 december – Ramsay, Thomson & Curie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.