14 december – Moseley, Gleditsch & Ball

Op dag 14 van de scheikunde-tijdlijn staan twee wetenschappers van wie de carrière tragisch verkort is en een andere wetenschapper die uit het laboratorium van Marie Curie is voortgekomen door belangrijk onderzoek naar radioactieve stoffen uit te voeren.

Henry Gwyn Jeffryes Moseley voerde werk uit aan de atomaire structuur, wat ertoe leidde dat het periodiek systeem werd gerangschikt op atoomnummer, zoals het nu is. Hij stierf tijdens de Eerste Wereldoorlog op 27-jarige leeftijd. Sommigen denken dat hij misschien wel een Nobelprijs voor zijn werk had gewonnen, maar niet door zijn vroegtijdige dood.

Ellen Gleditsch werkte onder Marie Curie en stelde vervolgens de halfwaardetijd van radium vast en droeg bij aan de bevestiging van het bestaan van isotopen.

Alice Augusta Ball ontwikkelde een injecteerbare behandeling voor lepra, die jarenlang de standaard werd. Ze stierf voordat haar werk werd gepubliceerd en haar collega publiceerde uiteindelijk haar werk zonder haar te vernoemen. De Universiteit van Hawaï, waar ze haar onderzoek uitvoerde, herkende en erkende haar werk pas in 2000.

(Bron afbeelding: Compound Interest / Andy Brunning)
Advertentie

Een gedachte over “14 december – Moseley, Gleditsch & Ball

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.