15 december – Noddack, Lonsdale & Cori

Dag 15 van de scheikunde-tijdlijn toont drie vrouwen uit de chemie die belangrijke bijdragen leverden.

Ida Noddack ontdekte rhenium met haar man en was ook de eerste die het concept van kernsplitsing voorstelde. Hoewel andere scheikundigen en natuurkundigen aanvankelijk haar beweringen bespotten, bleek later dat ze correct waren.

Kathleen Yardley Lonsdale, een pionier in röntgenkristallografie, leverde kristallografisch bewijs van de structuur van benzeen. Ze was ook betrokken bij het werken aan synthetische diamanten, en een van de structurele vormen van diamant is naar haar vernoemd.

Gerty Theresa Cori onderzocht biochemische reacties in het menselijk lichaam met haar echtgenoot. De twee kregen de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde voor hun werk. Ondanks het feit dat ze als laboratoriumpartners werkten, kreeg ze een tiende van het loon dat aan haar man was betaald toen ze voor het eerst aan de Washington University gingen samenwerken.

(Bron afbeelding: Compound Interest / Andy Brunning)
Advertentie

Een gedachte over “15 december – Noddack, Lonsdale & Cori

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.