16 december – Julian, Carothers & Pauling

Op dag 16 van de scheikunde-tijdlijn staat een drietal Amerikaanse chemici centraal.

Percy Lavon Julian was een chemicus die belangrijke ontdekkingen deed op het gebied van de synthese van organische verbindingen die in planten worden aangetroffen. Hij bereikte succes ondanks het ervaren van racisme gedurende zijn carrière en vestigde uiteindelijk zijn eigen bedrijf.

Wallace Hume Carothers ontdekte nylon, waarvan het gebruik tot op de dag van vandaag nog te zien is. Helaas koos Carothers er kort daarna voor om zijn leven te beëindigen en heeft hij de impact van zijn ontdekking nooit gezien.

Linus Carl Pauling wordt beschouwd als een van de groten van de chemie. Zijn werk had een enorme impact op ons begrip van chemische binding in verschillende verbindingen. Hij bepaalde de alfa-helix-structuur van eiwitten en werkte ook (zonder succes) aan de structuur van DNA. Pauling won twee Nobelprijzen en is nog steeds de enige persoon die dit als ‘solo-winnaar’ doet.

(Bron afbeelding: Compound Interest / Andy Brunning)
Advertentie

Een gedachte over “16 december – Julian, Carothers & Pauling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.