17 december – Seaborg, Chatterjee & Hodgkin

Dag 17 van de scheikunde-tijdlijn begint met Glenn Theodore Seaborg, die betrokken was bij de ontdekking van tien elementen. Hij was ook de enige persoon die een element (seaborgium) naar hem vernoemd kreeg terwijl hij nog leefde, totdat oganesson in 2017 naar Yuri Oganessian werd vernoemd.

Asima Chatterjee was de eerste Indiase vrouw die een doctoraat behaalde in welke wetenschap dan ook, toen ze in 1944 haar doctoraat in de chemie ontving. Ze onderzocht tijdens haar carrière de organische verbindingen die geproduceerd worden door planten die afkomstig zijn uit India en ontdekte verschillende medische toepassingen voor hen.

Dorothy Mary Crowfoot Hodgkin was een pionier in het gebruik van röntgenkristallografie om de structuur van complexe moleculen te bepalen. Uiteindelijk gebruikte ze het om de structuur van het eiwit insuline te bepalen en kreeg ze de Nobelprijs voor de Scheikunde voor de opheldering van de structuur van vitamine B12. Ze is nog steeds de enige Britse vrouw die een Nobelprijs heeft gewonnen in welk wetenschappelijk gebied dan ook. Onlangs is er een campagne geweest om haar te laten afbeelden op de nieuwe £50-bankbiljetten in het Verenigd Koninkrijk.

(Bron afbeelding: Compound Interest / Andy Brunning)
Advertentie

Een gedachte over “17 december – Seaborg, Chatterjee & Hodgkin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.