18 december – Franklin, Flanigen & Cohn

Dag 18 van de scheikunde-tijdlijn begint met Rosalind Elsie Franklin, beroemd om haar bijdragen aan het bepalen van de structuur van DNA. Ze heeft een Nobelprijs gemist omdat de prijzen niet postuum worden toegekend. Naast dit werk won het werk dat ze begon aan virussen en de kristalstructuren van eiwit-nucleïnezuren ook een Nobelprijs na haar dood.

Edith Marie Flanigen creëerde ‘moleculaire zeven’, structuren met poriën van molecuulgrootte die kunnen worden gebruikt om complexe mengsels te scheiden. Ze worden nu gebruikt voor een reeks toepassingen, waaronder het raffineren van ruwe olie.

Mildred Cohn overwon geslachtelijke en religieuze vooroordelen om de reacties die plaatsvinden in ons lichaam te bestuderen, door een aantal methoden in het proces te verfijnen en te ontwikkelen. Tijdens haar carrière werkte ze met vier Nobelprijswinnaars.

(Bron afbeelding: Compound Interest / Andy Brunning)
Advertentie

Een gedachte over “18 december – Franklin, Flanigen & Cohn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.