20 december – Molina, Elion & Askins

Dag 20 van de scheikunde-tijdlijn begint met Mario José Molina, een Mexicaanse chemicus die heeft bijgedragen aan de ontdekking dat CFK’s de ozonlaag aan het aantasten waren. Dit leidde tot regelgeving tegen CFK-gebruik en recente studies hebben aangetoond dat de ozonlaag zich in zekere mate heeft hersteld.

Gertrude Belle Elion hielp bij de ontwikkeling van het eerste succesvolle antivirale medicijn en vond een aantal andere geneesmiddelen uit voor verschillende ziekten en aandoeningen. Ze ontving gedeeld de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde voor haar werk.

Barbara Askins werkte voor NASA en bedacht een proces dat het mogelijk maakte om onderbelichte negatieven te verbeteren. De techniek hielp bij het verbeteren van foto’s van de ruimte en ook van medische röntgenfoto’s.

(Bron afbeelding: Compound Interest / Andy Brunning)
Advertentie

Een gedachte over “20 december – Molina, Elion & Askins

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.