22 december – Iijima, Arnold & Barton

Dag 22 van de scheikunde-tijdlijn belicht allereerst de ontdekker van een ander allotroop van koolstof: Sumio Iijima is een natuurkundige die koolstofnanobuisjes ontdekte. Ze zijn sindsdien in een aantal toepassingen gebruikt, waarbij verdere mogelijkheden worden onderzocht.

Frances Hamilton Arnold is een biochemicus die ‘gerichte evolutie’ gebruikt om enzymen voor een verscheidenheid aan processen te optimaliseren. Ze deelde in 2018 de Nobelprijs voor de Scheikunde voor haar werk.

Jacqueline Barton werkte aan het elektronentransport in DNA. Haar werk heeft potentiële toepassingen in de diagnose en behandeling van ziekten. In 2015 kreeg ze de hoogste onderscheiding van de American Chemical Society, de Priestley-medaille, voor haar werk.

(Bron afbeelding: Compound Interest / Andy Brunning)
Advertentie

Een gedachte over “22 december – Iijima, Arnold & Barton

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.