23 december – Yonath, Geim & Gai

Dag 23 van de scheikunde-tijdlijn begint met Ada Yonath, een Nobelprijswinnende onderzoeker van de structuur van het ribosoom. In haar onderzoeken ontwikkelde ze een nieuwe kristallografietechniek en bepaalde ze ook de werking van verschillende antibiotica.

Sir Andre Konstantin Geim ontdekte grafeen met Sir Konstantin Sergeevich Novoselov in 2004. Ze deden hun ontdekking door lagen van grafiet met plakband af te pellen en ze wonnen later een Nobelprijs voor Natuurkunde voor hun werk. Grafeen heeft een aantal potentiële toepassingen.

Dame Pratibha Laxman Gai ontwikkelde een microscoop waarmee reacties op atomaire schaal kunnen worden bekeken. Ze koos ervoor om haar creatie niet te patenteren, zodat deze volledig door andere onderzoekers kon worden gebruikt.

(Bron afbeelding: Compound Interest / Andy Brunning)
Advertentie

Een gedachte over “23 december – Yonath, Geim & Gai

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.