Waarom krijg je een loopneus als het buiten koud is?

De winter is weer aangebroken in Nederland, het wordt langzaamaan steeds kouder. Een veelvoorkomende ‘kwaal’ wanneer het kouder wordt, is een loopneus. Maar waarom krijg je een loopneus als het buiten koud is? 

Daarvoor moet je weten hoe je neus werkt. Als je inademt wordt de lucht die je naar binnen zuigt normaal gesproken een beetje opgewarmd door het slijm aan de binnenkant van je neus. Maar als het koud en droog weer is, droogt het weefsel dat dit vocht produceert een beetje uit.

Als tegenreactie gaan de slijmvliezen in je neus dan extra veel slijm produceren. Dat slijm vermengt zich in je neus weer met het water dat ontstaat als je warme lucht via je neus uitademt. En dat mengsel valt vanzelf in druppelvorm naar beneden.

Zelfs de trilhaartjes in je neus, die normaal gesproken als een soort deurmat fungeren, kunnen de toevloed niet tegenhouden. Daar sta je dan, bibberend van de kou met een druppel aan je neus.

(Bron afbeelding: Plusonline.nl)
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.