Waarom werd er vandaag gedemonstreerd door veel scholieren?

Je kunt het eigenlijk niet gemist hebben vandaag, de demonstraties in Den Haag waaraan ontzettend veel scholieren hebben meegedaan. Maar waarom demonstreerden deze scholieren?

De ruim 15.000 scholieren die vandaag naar het Malieveld in Den Haag waren gekomen, demonstreerden voor een beter klimaat. Ze vinden dat de politiek op korte termijn meer actie moet ondernemen om klimaatverandering tegen te gaan en zijn niet tevreden met het huidige klimaatakkoord. 

De zogenoemde ‘klimaatspijbelaars’ kwamen uit heel Nederland en zijn geïnspireerd door een vergelijkbare klimaatstaking die onlangs in België gehouden werd. In eerste instantie verwachtte de politie vandaag zo’n vierduizend jongeren die mee zouden lopen met de klimaatmars, maar dit blijken er ruim vijftienduizend te zijn geweest. Ondanks de vele demonstranten, verliep de demonstratie geheel rustig.

Veel scholen hadden hun leerlingen vrij gegeven om te kunnen demonstreren. Van de school waar ik werkzaam ben, het Theresialyceum in Tilburg, was er ook een groep van ruim honderd leerlingen vandaag in Den Haag aanwezig. Zij hebben allen vooraf een handgeschreven motivatiebrief ingeleverd, natuurlijk wel ondertekend door hun ouders, en mochten hiermee geoorloofd deze lesdag missen. Gewapend met protestborden met daarop teksten als: “Oh Oh Den Haag mooie stad, straks onder water”Rutte, niet kutte, deze kans mot u benutteen Groeten uit Tilburg aan zee liepen de leerlingen mee in de protestmars.

Premier Rutte heeft laten weten dat hij het fantastisch vindt dat er zoveel jongeren meededen. Hij vindt het een belangrijk signaal dat jonge mensen zo betrokken zijn, maar laat ook weten dat Nederland op het gebied van ambities om klimaatverandering tegen te gaan al een koploper is in Europa. Volgens hem is nu de vraag hoe je de “energie van de jongeren kan gebruiken om de rest van Europa mee te krijgen in de Nederlandse ambities”. Laten we hopen dat de klimaatstaking van vandaag hier iets aan bijgedragen heeft.

(Bron afbeelding: NU.nl)
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.