Welke reis legt je koffer af om in het vliegtuig te komen?

Mijn zomervakantie is écht begonnen! Aanstaande dinsdag vlieg ik vanaf Schiphol naar Curaçao om twee weken lekker uit te rusten en te gaan genieten van het eiland. Nieuwsgierig dat ik ben, ben ik wel benieuwd naar de weg die mijn koffer aflegt naar het vliegtuig…

Schiphol verwerkt jaarlijks zo’n 70 miljoen passagiers die met z’n allen nog eens 50 miljoen stuks bagage met zich meebrengen. We weten hoe onze bagage uit het zicht verdwijnt na het inchecken en we kennen allemaal het beeld van de tientallen tassen en koffers op de lopende banden. Maar wat gebeurt er met onze bagage als ze uit het zicht verdwijnen?

Iedere passagier moet zijn bagage inchecken die we vervolgens zien verdwijnen in een zwart gat. Schiphol heeft een kleine 50 kilometer aan transportbanden liggen. Soms is de bagage bijna een half uur onderweg, het ligt er dan wel aan waar het is ingecheckt en waar het naar toe moet. De langste rit die je koffer kan maken, is zo’n tweeënhalve kilometer.

Eerst komen ze op de transportbanden terecht waar ze geïdentificeerd worden. De informatie wordt gescand zodat het systeem weet waar de koffers naar toe moeten. Ook worden ze gescreend om te zien of de inhoud veilig is. Daarna gaan de ‘koude koffers’ naar een buffer, dat is een opslagplaats voor koffers van passagiers die hun bagage vroeg hebben ingecheckt. De zogenoemde ‘warme koffers’ gaan direct het vliegtuig in. De ‘koude koffers’ gaan – als er tijd is – via een transportband naar het personeel. Zij brengen de bagage dan naar het vliegtuig, vervolgens worden de koffers dan in het ruim geladen.

Toch raken koffers wel eens kwijt, dit kan verschillende oorzaken hebben. Schiphol heeft meer dan 400 servers voor het bagagesysteem waar wel eens iets mis mee kan gaan. Zoals een storing in het systeem waardoor het transport vastloopt, hierdoor vertraagt de bagage waardoor het de vlucht mist. Maar een koffer kan ook ergens in het systeem blijven haken aan een wieltje of een hengsel. Voor deze opstoppingen zijn er servicepartijen, waarbij een werknemer handmatig de blokkerende koffer terugbrengt in het systeem. Het gaat het vaakst mis bij het overstappen, de bagage gaat dan simpelweg te traag door het systeem om het aansluitende vliegtuig te halen. De kans dat een koffer door personeel gestolen is, is niet groot. Alle werknemers worden uitvoerig gescreend voor ze worden aangenomen.

Wil je zélf eens de ‘reis’ ervaren die je koffer aflegt, bekijk dan onderstaande video:

(Bron afbeelding: Hart van Nederland)
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.