Wat kunnen we verwachten van storm Ciara?

Het gaat vandaag stormen in Nederland, met zware windstoten tot wel 130 kilometer per uur. Vanaf de middag heeft het KNMI code oranje afgekondigd vanwege gevaarlijk of extreem weer. Maar wat kunnen we verwachten van storm Ciara?

Het hele land krijgt vanaf vanmiddag en vanavond te maken met code oranje vanwege storm Ciara. Die waarschuwing is niet overal tegelijk van kracht: eerst geldt code oranje voor het noorden en westen van het land, daarna ook voor de rest van het land.

Vanwege de verwachte zware windstoten zijn sportwedstrijden en evenementen afgelast. In de ochtend kan het al hard gaan waaien, met windstoten tot 100 kilometer per uur. In de loop van de middag neemt de wind verder toe, met zeer zware windstoten tot ongeveer 130 kilometer per uur en we moeten dan ook rekening houden met omwaaiende bomen en schade aan huizen. Het gaat ook flink regenen, met kans op onweer en hagel.

Eerste Nederlandse storm met naam

Ciara is de eerste storm die in Nederland een naam krijgt. Het KNMI sloot zich vorig jaar in september aan bij het Europese alarmsysteem dat die naamgeving regelt, maar de twee stormen die daarna actief waren – Atiya en Brendan – hebben Nederland nooit bereikt.

Een storm krijgt een naam als het KNMI er code oranje of rood voor heeft afgegeven. Uit onderzoek blijkt dat mensen door zo’n naam sneller onthouden wat er gaande is. Meer informatie over de naamgeving van stormen, vind je HIER.

Hoe spreek je de naam Ciara nou uit?

Niet op z’n Hollands als “Kie-jara”, en ook niet als “Shierra”. Het is een Ierse naam, dus je spreekt ‘m uit als “Keera”. Zoals in “keren”, aldus een woordvoerder van het KNMI.

Nederland heeft samen met het Verenigd Koninkrijk en Ierland een alfabet van (toekomstige) stormnamen opgesteld. Elk land mocht een aantal namen bedenken. Uit de Nederlandse koker kwamen onder meer Gerda en Piet, en de Ieren kwamen dus met Ciara. 

Ook de Belgen en Fransen reppen van storm Ciara. De Duitsers daarentegen trekken hun eigen plan: daar kun je bieden op een stormnaam. Wie het meest betaalt, bepaalt: bij onze oosterburen heet Ciara ineens Sabine.

(Bron afbeelding: Weerplaza.nl)

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.