36-jarige selfmade miljonair: Dit is ‘mijn nr. 1 beleggingsfilosofie’-het is ‘een geweldige manier om te beginnen’.

Tess Waresmith heeft beleggen moeten leren zoals de meeste mensen – met vallen en opstaan. De 36-jarige oprichtster van Wealth with Tess begon midden twintig met beleggen en maakte meteen een fout. Omdat ze niet wist wat ze met haar beleggingen aan moest, vertrouwde ze op een financieel adviseur die haar hoge kosten in rekening bracht en haar opzadelde met een slecht presterende, te complexe portefeuille.

Het kostte wat zelfstudie om te beseffen dat ze het zelf beter kon en toen ze eenmaal de controle over haar beleggingen had, ging het goed. De portefeuille van Waresmith bedraagt momenteel meer dan $1 miljoen, waarbij het grootste deel van de activa is verdeeld over onroerend goed, aandelen en crypto.

Voor iedereen die haar beleggingssucces wil herhalen, raadt Waresmith aan om eenvoudig te beginnen voordat je je langzaam uitbreidt naar nieuwe gebieden.

“Mijn nr. 1 beleggingsfilosofie is zoveel mogelijk leren over alles waarin je geïnteresseerd bent en diversifiëren,” zegt ze.

Dit is wat ze bedoelt.

Begin met indexfondsen en diversifieer

Waresmith begon met beleggen in indexbeleggingsfondsen en exchange-traded funds, die nog steeds het grootste deel van haar aandelenportefeuille uitmaken.

Ten eerste zijn ze goedkoop. Omdat deze fondsen alleen de prestaties van een bepaalde marktindex willen volgen, hoeven ze geen dure manager in dienst te nemen om de portefeuille te beheren. Dat betekent dat beleggers heel weinig – in sommige gevallen 0,03% van het vermogen of minder – aan jaarlijkse kosten betalen.

Bovendien zijn ze voor nieuwe beleggers een gemakkelijke manier om toegang te krijgen tot een groot deel van de aandelenmarkt. Als je bijvoorbeeld een zogenaamd “total market” fonds koopt, krijg je toegang tot 95% van de Amerikaanse aandelenmarkt.

De argumenten voor brede diversificatie zijn eenvoudig. Door een grote verscheidenheid aan activa te bezitten, vermindert u het risico dat een daling in een van deze activa uw totale portefeuille kan doen ontsporen.

“Indexfondsen zijn een geweldige manier om te beginnen en om de basisbeginselen van de aandelenmarkt te begrijpen en om je geld te beleggen op een echt gediversifieerde, goedkope manier”, zegt Waresmith. “Als je dat eenmaal hebt gedaan, denk ik dat het een geweldig startpunt is om verder te leren.”

Veel van Waresmith’s externe beleggingen zijn in onroerend goed, maar je hoeft niet te beginnen met het kopen van onroerend goed om je horizon te verbreden en je portefeuille verder te diversifiëren dan de basis van indexfondsen.

“Als je een goede portefeuille hebt en je een beetje geld wilt nemen om te leren, is er zoveel kracht in kennis,” zegt Waresmith. “Ik heb nooit iemand ontmoedigd om andere mogelijkheden buiten indexfondsbeleggingen te verkennen. Je moet alleen de risico’s kennen.

Het grootste risico is dat sommige beleggingen – met name speculatieve beleggingen, zoals cryptocurrency – de kans hebben om harde negatieve rendementen te produceren. Dat betekent dat je er verstandig aan doet om niet meer toe te wijzen dan je bereid bent te verliezen aan meer experimentele portefeuilles.

“Het grootste deel van mijn beleggingen zit in indexfondsen, maar ik heb wel een klein deel in crypto, en ik koop wel wat losse aandelen of marktspecifieke ETF’s,” zegt Waresmith. “Ik ben geïnteresseerd in ETF’s voor de gezondheid van vrouwen of cannabis ETF’s, dus daar investeer ik een kleiner deel in.”

Hoe meer je jezelf leert over de werking van de verschillende hoeken van de markt waarin je geïnteresseerd bent, hoe beter, zegt ze. Zorg er wel voor dat je eerst een solide basis hebt.

Uitbreiden naar risicovollere beleggingen “is niet iets wat ik zou aanraden aan iemand die net begint”, zegt ze.

Meneer faes 😁