Een 40-jarige vervroegd gepensioneerde met een spaargeld van $3,6 miljoen deelt 3 boeken die hem geholpen hebben dat te bereiken.

Jamal Robinson leerde zijn ouders niet omgaan met geld. Maar vorig jaar trok Robinson, 40 jaar, zich terug uit zijn bedrijfscarrière als tech executive in generative AI en verhuisde hij naar Dubai. Hij heeft nu geen schulden en 3,6 miljoen dollar op zijn beleggings-, spaar- en betaalrekeningen.

“De informatie die ik heb geleerd en die ik nu gebruik, waardoor ik multimiljonair ben geworden en heb kunnen investeren, komt voor een groot deel uit boeken”, vertelt Robinson aan CNBC Make It.

Hier zijn drie boeken die zijn geldstrategie hebben gevormd.

1. De miljonair naast de deur’ van Thomas Stanley

Robinson zegt dat hij ‘The Millionaire Next Door’ al op “jonge leeftijd” las.

Het boek verruimde zijn beeld van de rijken en “liet me inzien dat een miljonair iemand is die zuinig is” en “emotioneel gedisciplineerd”, aldus Robinson.

Dit vond weerklank bij hem, gezien zijn bescheiden middelen toen hij opgroeide. Zijn beide ouders zaten in het leger en werkten hard om Robinson en zijn zussen te onderhouden. Robinson begon op 14-jarige leeftijd zijn eigen geld te verdienen als conciërge bij een kerk en werkte daarna in fastfoodrestaurants op de middelbare school en op de universiteit.

Robinson begon zijn carrière na zijn studie in de energiesector voordat hij overstapte naar de techniek, waar zijn salaris omhoogschoot. Terwijl zijn salaris groeide, hield hij zijn persoonlijke uitgaven onder controle en in plaats daarvan spaarde en investeerde hij tot 90% van zijn inkomsten.

2. Die With Zero’ door Bill Perkins

Hoewel Robinsons agressieve spaargedrag hem hielp om vroeg met pensioen te gaan, kan zijn schaarsheidsmentaliteit het hem moeilijk maken om op het moment zelf van zijn geld te genieten.

“Ik zie mezelf nog steeds, zelfs tot op de dag van vandaag, als iemand met een minimumloon die $5,15 per uur verdient,” zegt hij. “Ik verdien 1 miljoen dollar per jaar en ik heb moeite om meer dan 50 dollar uit te geven aan een artikel.

Hij is zijn relatie met geld aan het herstellen dankzij het lezen van “Die With Zero”, dat lezers aanmoedigt om hun geld tijdens hun leven op een impactvolle manier uit te geven en weg te geven.

Robinson zegt dat hij tegenwoordig meer geld uitgeeft dan hij gewend is. Hij is van plan om van ten minste 5% van zijn investeringsportefeuille per jaar te leven, wat neerkomt op ongeveer $185.000 in 2025. Dat betekent dat hij zijn gewoonten moet aanpassen om zijn geld op een zinvolle manier te besteden, zoals aan wereldreizen, gezond eten en prioriteit geven aan zijn fysieke en emotionele welzijn.

3. De psychologie van geld’ door Morgan Housel

Tot slot zegt Robinson dat “The Psychology of Money” meer algemeen toepasbaar is op de meeste mensen.

De verzameling korte verhalen onderzoekt hoe en waarom mensen financiële beslissingen nemen en hoe psychologie voor of tegen hen kan werken.

Robinson zegt dat het nuttig is om te leren over hoe andere mensen met hun geld omgaan, of dat nu via boeken is of door te praten met vrienden en collega’s.

Toen hij in zijn technische carrière groeide en met veelverdieners samenwerkte, “stelde ik altijd [financiële] vragen en was ik echt weloverwogen en maakte ik gebruik van de mogelijkheden van de mensen om me heen die meer hadden bereikt en ouder waren geweest,” zegt Robinson.

Meneer faes 😁