Kip kan op veel verschillende manieren worden geserveerd en kan zelfs heel verschillende smaken aannemen, afhankelijk van welk deel van dit witte vlees je in je mond stopt: van het magere, vetarme borstvlees tot de sappigheid en geweldige smaak van kippenvleugels, dijen en drumsticks .
Het kiezen van het “beste” deel hangt sterk af van iemands voorkeuren . We weten echter al zeker welk deel van de kip het beste is vanuit voedingsoogpunt.
Kip thuis
In 2022 consumeerden Nederland gezinnen gemiddeld ongeveer 10,5 kg kippenvlees per persoon, volgens de gespecialiseerde, gebaseerd op gegevens van het van het Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedsel.
Dit cijfer vertegenwoordigt 26,9% van het vlees dat in huishoudens wordt geconsumeerd, rekening houdend met het feit dat dit percentage niet geldt voor kip die buitenshuis wordt gegeten: in restaurants of kantines.
Deze trend is begrijpelijk vanwege de kenmerken van dit witte vlees: de betaalbare prijs , de veelzijdigheid van het koken en de gezondheidsvoordelen. Desondanks hebben niet alle delen van de kip dezelfde voedingswaarde; er is zelfs één deel dat zich van de rest onderscheidt.
De borst is niet de enige
Kip heeft een kenmerkende milde smaak en bevat niet veel vet. Als je ooit een dieet hebt gevolgd of een dieet met minder calorieën, is de kans groot dat je voedingsdeskundige (gegrilde) kipfilet in je maaltijdschema heeft opgenomen.
Volgens de Nederland Voedingsfederatie zitten er in elke 200 gram kipfilet ongeveer 234 calorieën. Ondanks de populariteit van dit deel van de kip, is er nog een ander stuk dat opvalt door zijn geweldige voedingsbalans: de entrecote.
Hoewel het minder vaak voorkomt, is het ook magerder en malser dan de borst – die de neiging heeft om snel uit te drogen – en met 100 gram van dit deel krijg je 106 calorieën, 25 gram eiwit en slechts 1 gram vet binnen.
Wat maakt entrecote zo bijzonder?
Behalve dat het een zeer laag vetgehalte heeft, onderscheidt entrecote zich ook door zijn hoge eiwitgehalte -dat de spierontwikkeling bevordert-, door zijn eenvoudige en snelle spijsvertering -zijnzachte en lichte textuur geeft je geen zwaar gevoel- en door zijn eenvoudige bereiding, aangezien langwerpige en kleine stukjes zijn die in een oogwenk gaar zijn.
Heel of in stukjes
Afgelopen februari werd in het programma ‘Y ahora Sonsoles’ op Telecinco “de mode voor kippensirloin ” op tafel gezet. Luis Alberto Zamora, ook bekend als Nutriman, zei in het programma dat supermarkten dit stuk kip voor een veel hogere prijs verkochten dan de borst vanwege “de sappigheid”.
De waarheid is dat het volgens de voedingsdeskundige-diëtist veel rendabeler is om de hele borst te kopen en “het deel dat het dichtst bij de ruggengraat zit” te snijden, wat zou overeenkomen met wat ze nu “kippenhaas” noemen.