Hetaanbrengen van een thermische isolatielaag wordt steeds populairder om de energie-efficiëntie van woningen te verbeteren, warmteverlies te beperken en het wooncomfort te verhogen. In sommige gevallen kunnen huiseigenaren na het aanbrengen van thermische isolatie echter last krijgen van schimmelvorming in hun woning. Dit fenomeen lijkt paradoxaal, aangezien isolatie dergelijke problemen zou moeten voorkomen.
In dit artikel gaan we in op de mogelijke oorzaken van schimmelgroei na het aanbrengen van een thermische isolatielaag en geven we tips om schimmelgroei te voorkomen.
Oorzaken van schimmelgroei na installatie van thermische isolatie
- Ontwerp- of installatiefouten
Een van de belangrijkste redenen waarom er schimmel kan ontstaan na de installatie van een thermische isolatiecoating is te wijten aan fouten in het ontwerp of de installatie van het systeem. Als de thermische isolatie niet correct is ontworpen of op een onprofessionele manier is geïnstalleerd, kunnen er koudebruggen ontstaan, d.w.z. plaatsen waar de isolatie ongelijkmatig of onvoldoende is, waardoor koude kan binnendringen en vocht in de binnenlucht kan condenseren op koude oppervlakken. Deze condensatie creëert een omgeving die gunstig is voor de vorming van schimmel.
Slechte ventilatie van binnenruimtes
Thermische isolatie vermindert warmteverlies, maar kan ook de natuurlijke luchtuitwisseling in huis beperken. Als er niet voldoende wordt geventileerd, kan vocht afkomstig van normale huishoudelijke activiteiten (zoals koken, douchen, enz.) zich ophopen in kamers, waardoor het risico op schimmelvorming toeneemt.
- Waterinfiltratie
Een onvoldoende afgedichte thermische isolatie kanregenwater binnenlaten, dat in de muren kan infiltreren en de vochtigheidsgraad in de muren kan verhogen. Dit vocht kan de groei van schimmel op binnenoppervlakken bevorderen.
- Gebruik van niet-ademende materialen
Het gebruik van niet-ademende isolatiematerialen kan de juiste afvoer van intern vocht verhinderen, waardoor vocht zich ophoopt in de muren en schimmelgroei wordt bevorderd.
Hoe schimmelvorming voorkomen na de installatie van thermische isolatie
- Professioneel ontwerp en installatie
Het is essentieel om een beroep te doen op gekwalificeerde vakmensen voor het ontwerp en de installatie van thermische isolatie. Een goed ontwerp en een goede installatie verminderen het risico op koudebruggen en andere gerelateerde problemen aanzienlijk.
- Interne ventilatie verbeteren
Om voor voldoende luchtuitwisseling te zorgen en vochtophoping te voorkomen, is het aan te raden om gecontroleerde mechanische ventilatiesystemen (CMV) te installeren. Deze systemen zorgen voor een constante ventilatie van ruimtes, houden de vochtigheidsniveaus onder controle en verminderen het risico op schimmelvorming.
- Gebruik ademende materialen
Door te kiezen voor ademende isolatiematerialen kunnen de muren ‘ademen’, waardoor intern vocht gemakkelijker kan ontsnappen en vochtophoping, die kan leiden tot schimmelvorming, wordt voorkomen.
- Regelmatig onderhoud
Na de installatie van thermische isolatie is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren om de integriteit van het systeem te controleren en eventuele infiltraties of problemen op te sporen die de vorming van schimmel kunnen bevorderen.
Schimmelvorming
De installatie van thermische isolatie biedt tal van voordelen op het vlak van energie-efficiëntie en wooncomfort. Om schimmelvorming na het aanbrengen te voorkomen, is het echter essentieel om aandacht te besteden aan het ontwerp,de installatie, de ventilatie van de ruimte en de materiaalkeuze. Als je deze richtlijnen volgt, kun je genieten van de voordelen van thermische isolatie zonder problemen te krijgen met vocht en schimmel.