Wat gebeurt er als je twee high-end smartphones meer dan 10 uur laat bevriezen? Dat is wat een youtuber in 2024 wilde ontdekken. Daarvoor nam hij twee van de meest geavanceerde telefoons op de markt, een iPhone 15 Pro Max en een Samsung Galaxy S23 Ultra, doopte ze in citroensoda en liet ze 13 uur en 40 minuten in de vriezer liggen. Het doel? Hun uithoudingsvermogen testen.
Vergeet niet dat beide toestellen IP68-gecertificeerd zijn, wat bescherming tegen water en stof garandeert. In een video op het kanaal van Tech Timmers kun je zien hoe de influencer controleert of de twee telefoons goed werken. Daarna plaatst hij ze allebei meteen op een dienblad en begint het experiment. In tegenstelling tot wat je zou denken, hebben zowel de iPhone als de Samsung Galaxy het overleefd.
De resultaten van het experiment
De eerste die op de proef werd gesteld was de Galaxy S23 Ultra. Toen het toestel werd ingeschakeld, startte het zonder problemen op, maar er verscheen een melding dat het toestel niet moest worden opgeladen. Deze waarschuwing was te wijten aan het feit dat de telefoon de aanwezigheid van vloeistof in de USB-C poort detecteerde. Het bericht adviseerde om draadloos opladen te gebruiken totdat de telefoon volledig droog was. Na het volledig drogen werkte de Samsung Galaxy S23 Ultra weer als vanouds en draaide apps en de camera zonder problemen.
In tegenstelling tot het Samsung toestel, gaf de iPhone 15 Pro Max geen waarschuwing over de aanwezigheid van water in de oplaadpoort. De telefoon van Apple startte zonder grote problemen op en reageerde normaal op dezelfde tests als de Galaxy S23 Ultra, zoals het openen van apps en het gebruiken van de camera. Ook fysiek liep de telefoon geen schade op door de bevriezing.
Hoe konden ze overleven? Dit kan worden verklaard door het feit dat Samsung garandeert dat de Galaxy S23 Ultra bestand is tegen een onderdompeling tot 1,5 meter gedurende maximaal 30 minuten. Volgens TechTudo beweert Apple dat de iPhone 15 Pro Max tot zes meter onder water kan weerstaan gedurende dezelfde tijd. Geen enkel bedrijf garandeert echter dat zijn toestellen goed functioneren na blootstelling aan andere vloeistoffen zoals frisdrank, laat staan na bevriezing.
Extreme temperaturen, de vijand van je telefoon
Hoewel de apparaten in deze test hun bestendigheid toonden, is het niet aan te raden om je telefoon bloot te stellen aan extreme temperaturen. Het chemische proces van lithiumbatterijen kan bijvoorbeeld worden gewijzigd bij zeer lage temperaturen, waardoor de autonomie kan afnemen en de telefoon zelfs plotseling kan uitschakelen.
Is dit het meest merkbaar vanaf -5 graden Celsius en wordt het erger bij temperaturen onder de -20 graden Celsius. Daarnaast kan het scherm ook uitvallen omdat de vloeibare kristallen in de panelen de tactiele respons kunnen vertragen. Om dit te voorkomen is het aan te raden om de telefoon in je zak te houden of in een thermisch hoesje te doen, en om langdurig gebruik in de kou te vermijden.
Extreme hitte vermindert ook de prestaties van telefoons, verslechtert de batterij en beperkt de helderheid van het scherm. Er kan ook een proces optreden dat throttling wordt genoemd, waarbij het processorvermogen wordt verlaagd om oververhitting te voorkomen, wat kan leiden tot vertragingen. Om problemen te voorkomen, wordt aangeraden de telefoon niet intensief te gebruiken op warme dagen, de cover te verwijderen wanneer mogelijk en applicaties te vermijden die beloven de telefoon te koelen.