Robotstofzuigers en vloervegers worden steeds populairder in onze huizen. Ze maken het huis (voorlopig) zonder klagen schoon en verlichten zo een deel van de dagelijkse taken van de eigenaar.
Om goed te functioneren worden deze machines steeds geavanceerder en integreren ze allerlei technologieën waarmee ze het huis herkennen, plattegronden van de ruimtes maken, erachter komen welke obstakels er in de kamers zijn en zelfs objecten, dieren en mensen identificeren dankzij hun geïntegreerde camera’s.
Een risico voor de privacy?
Maar het zijn juist deze geavanceerde functies die volgens sommige experts een nadeel kunnen worden voor onze privacy, zoals het geval is bij María Aperador, een criminologe gespecialiseerd in Human Risk Management in Cybersecurity die een interessante video op sociale netwerken heeft geplaatst waarin ze commentaar geeft op deze kwestie.
Volgens haar verzamelt dit type robot bij het maken van een virtuele kaart van onze huizen andere soorten gegevens, waarbij hij in sommige gevallen afbeeldingen en video’s kan vastleggen die vervolgens worden gedeeld met het bedrijf dat het product maakt. Onder de gegevens die gewoonlijk door deze apparaten worden verzameld, vinden we ook het volgende:
- Reinigingsgegevens, batterijduur, voltooide missies en locatiekaarten.
- Naam van het WiFi-netwerk
- Informatie over schoonmaak- en vuilnisbakleegtijden.
- Klantgegevens voor ondersteuning en facturering.
- Algemene informatie zoals leeftijd en aankoopgeschiedenis.
- Gebruiksvoorkeuren om de functies van de robot te verbeteren.
Dit kan leiden tot situaties waarin de privacy van huishoudens in gevaar komt, zoals vorig jaar toen het nieuws online circuleerde dat foto’s van een toiletgebruikende vrouw, gemaakt door haar eigen Roomba-robotstofzuiger, met name een ontwikkelingsversie van iRobot’s J7-model, op internet circuleerden.
Na een verbinding met de cloud kwamen deze foto’s in handen van Scale AI, een startup die zich bezighoudt met het taggen van audio-, foto- en videodata die worden gebruikt om AI’s te trainen. Veel gebruikers realiseerden zich toen dat deze robotstofzuigers in wezen een pc op wielen zijn, met een eigen besturingssysteem dat is geconfigureerd om verbinding te maken met de cloud, ongeacht de wensen van de eigenaar.
Hoe fabrikanten deze privacyproblemen vermijden
Het bovengenoemde probleem was in feite een eenmalige storing en er is geen reden om paniek te zaaien, hoewel we, zoals met alle computerapparatuur, niet gevrijwaard zijn van iets soortgelijks in de toekomst.
Fabrikanten zijn zich nu echter terdege bewust van deze situatie en nemen verschillende maatregelen om het te voorkomen. Bijvoorbeeld, volgens de expert in haar video, als er beelden worden vastgelegd op iRobot-modellen, worden deze volledig versleuteld en binnen 30 dagen verwijderd.
iRobot heeft zelfs opgemerkt dat de communicatie volledig “versleuteld en geanonimiseerd” is, wat een belangrijke laag van beveiliging en privacy toevoegt aan de apparatuur.
Een andere maatregel die fabrikanten meestal nemen, is dat als de aanwezigheid van mensen wordt gedetecteerd en geïdentificeerd door de verschillende camera’s, deze beelden automatisch worden verwijderd zonder dat iemand ze kan zien, dus de fout die we in het begin noemden kan moeilijk voorkomen in de echte wereld bij dagelijks gebruik van dit type robotstofzuigers zodra ze op de markt zijn gebracht.
Desondanks is het raadzaam om er alles aan te doen om onze privacy te behouden door de toestemmingen van de apparaten vanuit de applicatie van de fabrikant te beperken. Bij de meeste modellen is de optie om beelden vast te leggen bijvoorbeeld in de fabriek uitgeschakeld en is het aan de gebruiker om dit specifiek in de app te activeren. Dus als we het niet nodig hebben, is het misschien een goed idee om het niet in te schakelen.
Of zelfs om de robot niet te verbinden met de WiFi thuis als we niet willen dat hij gegevens naar buiten stuurt. We kunnen ook geolocatie uitschakelen, het verzenden van gegevens of integratie met spraakassistenten zoals Alexa of Google Assistant uitschakelen.