Hoe je kunt zien of je kleren nat of koud zijn: leer het aan de hand van deze eenvoudige tip

In de winter is het moeilijk om te weten of kleding nog nat is of niet, wat kan leiden tot onaangename geurtjes.

De was doen is een heel andere taak, afhankelijk van het seizoen van het jaar. In de zomer is alles heerlijk: het droogt heel snel, de kleren zijn veel lichter, er zijn zelden nare geurtjes… Maar nu we in de winter zijn, kan het een hele klus zijn om dit huishoudelijke klusje te klaren.

Niet alleen duurt het dagen om de kleren te drogen, ze hebben ook vaak vreemde geuren. En dan hebben we het nog niet eens over de condensvorming in huis, die de vorming van condensdruppels op de ramen en zelfs schimmel of vlekken op de muren in de hand werkt. Niet alle lijm is geschikt voor de droogtrommel en het is ook niet aan te raden om het dagelijks te gebruiken.

Zoals we later zullen uitleggen, is de mens van nature niet in staat om het verschil tussen vocht of kou te meten, waardoor we onze toevlucht moeten nemen tot andere methoden om dit te weten te komen. Het is een complexer probleem dan het op het eerste gezicht lijkt, maar vandaag delen we een aantal basistips om je kleding deze winter geurvrij te houden.

Hoe je kunt zien of je kleding nat of koud is: leer het te zien met deze eenvoudige truc

Om te voorkomen dat je was onaangenaam gaat ruiken, is het essentieel om het op een goed geventileerde plek te drogen. In de winter is dit echter moeilijk, omdat op koudere dagen de ramen zo weinig mogelijk worden geopend zodat de warmte van het huis niet ontsnapt. Als kleren te lang op een vochtige plek blijven liggen, kunnen ze muf of vochtig gaan ruiken.

Als kleding na het wassen niet volledig wordt gedroogd, kan het vocht in de stofvezels een omgeving creëren die bevorderlijk is voor de groei van bacteriën of schimmels, micro-organismen die onaangename geuren veroorzaken. Daarom kiezen we er vaak voor om kleding iets langer dan normaal te laten drogen, om er zeker van te zijn dat het droog is.

Maar aan de andere kant kan dit ervoor zorgen dat het wasgoed zich ophoopt in de mand omdat het droogrek nog bezet is. Om dit te voorkomen, is het essentieel om te weten hoe je droog wasgoed van nat wasgoed kunt onderscheiden en zo tijd, geld en ergernis kunt besparen. De sensoren die we in onze huid hebben, zijn niet in staat om vochtigheid te detecteren, maar gewoon kou, wat onze hersenen als eerste verwerken.

Daarom moeten we onze toevlucht nemen tot andere methoden om natte kleding te onderscheiden van gewoon koude kleding, naast de thermische sensatie. Hier zijn enkele onderdelen waar we op moeten letten:

  • Gevoel en textuur. Koude kleren voelen koel of koud aan, maar niet klam of nat, hun vezels zijn ‘losser’. Vochtige kleding daarentegen voelt vaak nat of plakkerig aan, sommige stoffen kleven zelfs aan de huid.
  • Gewicht. Koude kleren variëren niet in gewicht, terwijl als ze nog water vasthouden, ze zwaarder aanvoelen dan normaal, vanwege het water dat in de vezels zit.
  • Geur. Als het wasgoed aan de lijn slecht ruikt, zal het zeker nog vochtig zijn. Als dat niet zo is, moet het nog een keer gewassen worden om het te desinfecteren.
  • Beweging. Kleding die nog vocht vasthoudt, beweegt minder soepel en kan stijver of plakkeriger aanvoelen.
  • De ‘papiertest’. Als je na het proberen van al het bovenstaande nog steeds twijfelt of de was droog is, kun je er een stuk keukenhanddoek of tissue tegenaan drukken om het te controleren.
  • De ademtest’. Als u met uw mond hete lucht over het wasgoed blaast, zal het veel langer duren voordat kledingstukken die nog vochtig zijn, opwarmen en kan het zelfs nog koud aanvoelen.
  • Kledingstuk tegen kledingstuk. Om een twijfelachtig kledingstuk te controleren, kun je het tegen de stof van een ander kledingstuk drukken dat droog is en als het van kleur of temperatuur verandert, houdt het nog steeds vocht vast.
Meneer faes 😁