Veel mensen hangen natte schoonmaakdoekjes boven de kraan. Maar dit houdt een groot gezondheidsrisico in dat gemakkelijk kan worden vermeden. Het is beter zo.
Na het afwassen of schoonmaken van de keuken belandt het natte schoonmaakdoekje vaak boven de kraan. Op het eerste gezicht lijkt dit praktisch: het doekje kan drogen en is klaar voor de volgende klus. Deze gewoonte kan echter een serieus hygiëneprobleem worden.
Vochtige schoonmaakdoek: Kiemspinner met een gezondheidsrisico
Vochtige poetsdoeken zijn een ideale broedplaats voor bacteriën, virussen en schimmels. Als het doekje over de kraan hangt, kunnen deze ziektekiemen worden overgedragen op de beluchter en de handgrepen. Als het water wordt afgetapt, komen de ziektekiemen vervolgens in containers of op de huid terecht en verspreiden ze zich door het hele huishouden. Dit kan vooral problematisch zijn in de keuken, waar hygiëne cruciaal is.
Om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen, moeten schoonmaakdoekjes of keukendoeken worden uitgespreid in een goed geventileerde ruimte. Een lijntje bij een open raam of een broekhanger kan hierbij helpen. Het is belangrijk dat het doekje na elk gebruik goed wordt uitgewrongen om overtollig vocht te verwijderen.
Vergeet niet regelmatig schoon te maken
Tussen haakjes: Andere plaatsen zoals de radiator of het oppervlak van de gootsteen zijn ook geen geschikte alternatieven voor het drogen van schoonmaakdoeken. Op de radiator kan de lucht niet voldoende circuleren en vochtige lucht kan ziektekiemen in de kamer brengen. Op het aanrecht drogen de doekjes niet snel genoeg en worden ze ook een bron van bacteriën.