Noch memoriseren, noch notities maken: dit is de onfeilbare methode van Harvard om alles te onthouden.

Soms faalt ons geheugen omdat complexe informatie ongeorganiseerd en zonder duidelijke verbanden wordt opgeslagen.

Het is ons allemaal wel eens overkomen dat we gegevens uit het hoofd probeerden te leren voor een examen en dat we de informatie niet konden vasthouden, vooral als die complex, ongeordend of zonder duidelijke verbanden was. Om te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt, raadt Harvard chunking aan. Dit is een geheugentechniek die ontworpen is om informatie optimaal te onthouden en vergeten te voorkomen.

Het is gebaseerd op het groeperen van gegevens in betekenisvolle eenheden, wat de opslag ervan in het kortetermijngeheugen vergemakkelijkt. In veel gevallen komt het overeen met het beroemde “verdeel en heers”. Deze methode, gebaseerd op onderzoek door George A. Miller in 1956, heeft bewezen zeer effectief te zijn op het gebied van leren en mentale organisatie, legt Forbes uit.

Miller’s onderzoek, getiteld The magic number seven, plus or minus two, stelde vast dat de capaciteit van het kortetermijngeheugen beperkt is en tussen de 5 en 9 elementen tegelijkertijd kan vasthouden. Op basis van deze bevinding werdchunking een belangrijke strategie om deze natuurlijke limiet te overwinnen, waardoor mensen grote reeksen kunnen onthouden door ze in gestructureerde blokken te hakken.

Hoe chunking toepassen in het dagelijks leven

De praktische toepassingen van deze techniek zijn divers. Bij het onthouden van getallen is het bijvoorbeeld gemakkelijker om de reeks “1492-023” te onthouden in plaats van “1, 4, 9, 2, 0, 2, 3”, omdat ze gegroepeerd zijn in betekenisvolle eenheden. Het wordt ook gebruikt bij het organiseren van taken, het vergemakkelijken van tijdbeheer door activiteiten te segmenteren in specifieke categorieën zoals werk, thuis of studie.

C hunking is ook nuttig bij het leren van nieuwe informatie. Bij het bestuderen van complexe concepten maakt het verdelen van informatie in georganiseerde blokken het makkelijker om te begrijpen en te onthouden. Een veelgebruikt voorbeeld is het gebruik van geheugensteuntjes, zoals het associëren van de planeten van het zonnestelsel met gemakkelijk te onthouden zinnen, waardoor grote stukken informatie optimaal worden onthouden.

Deze strategie versterkt niet alleen het geheugen, maar verbetert ook de cognitieve efficiëntie, waardoor het een essentieel hulpmiddel is voor studenten, professionals en iedereen die zijn leervermogen wil optimaliseren. Het consequent oefenen vanchunking draagt bij aan betere mentale prestaties en het gemakkelijker herinneren van belangrijke informatie in verschillende contexten.

Meneer faes 😁