Noch schoonmaakazijn, noch het centrifugeren veranderen: dit is de beste truc om handdoeken net zo pluizig te houden als de eerste dag.

Handdoeken zijn een essentieel item in de badkamer van elk huis. Dit soort textiel is essentieel voor de dagelijkse hygiëne en het kiezen van het juiste materiaal en de juiste wasmethode is de sleutel om ze zacht en vrij van bacteriën te houden.

Leticia Pérez, een specialist op het gebied van organisatie en schoonmaken, die praktisch advies deelt op Instagram onder de naam @ordenotucasa, geeft een aantal tips voor het verzorgen van onze handdoeken.

Let op het gramsgewicht

Haar eerste aanbeveling bij het kopen is om te letten op het gramgewicht, dat verwijst naar het gewicht van de stof per vierkante meter. Volgens de expert zijn handdoeken met een laag gramgewicht (300-400 g/m²) dun en geschikt voor de sportschool.

Aan de andere kant hebben handdoeken met een gemiddeld gewicht (400-600 g/m²) een goede balans tussen zachtheid en absorptievermogen, ideaal voor thuis.

Tot slot zijn handdoeken met een zwaar gewicht (600-800 g/m²) het zachtst en dikst en bieden ze een spa-achtige ervaring.

Een andere belangrijke tip is om handdoeken voor het eerste gebruik te wassen, zonder de wasmachine te overbelasten. Het toevoegen van grof zout en azijn in plaats van wasverzachter helpt om kleuren te fixeren en vezels zachter te maken, en voorkomt ook dat overtollig wasmiddel zich ophoopt, waardoor handdoeken hard kunnen worden.

Na het wassen is het aan te raden om ze goed uit te schudden en goed te drogen, in de droogtrommel op laag of middelhoog vuur, en droogballen toe te voegen voor extra zachtheid.

Wasfrequentie

Wat betreft de wasfrequentie raadt Manal Mohammed , hoogleraar medische microbiologie aan de universiteit van Westminster , aan om handdoeken minstens een keer per week te wassen.

Hoewel ze meerdere keren hergebruiken een milieuvriendelijkere optie is, waarschuwt ze dat elke vreemde geur een teken is dat bacteriën en schimmels kunnen gedijen, wat aangeeft dat het tijd is om ze te wassen.

De expert wijst er ook op dat gebruikte en natte handdoeken in de badkamer de groei van bacteriën bevorderen. Hoewel veel van deze ziektekiemen niet gevaarlijk zijn, kunnen sommige, zoals de bacterie ‘Staphylococcus‘, infecties veroorzaken, vooral bij mensen met huidwonden of een zwak immuunsysteem.

Bovendien kunnen handdoeken bacteriën dragen die gerelateerd zijn aan acne of bindvliesontsteking. Ze raadt daarom aan om waar mogelijk geen handdoeken te delen om de verspreiding van deze problemen te voorkomen.

Meneer faes 😁